Sıcak Havada Koşu ve Chimera Run 28.8 Km

Koşu ve Sıcaklık

Sıcak havada yapılan koşularda, o sezon için, koşucunun iyi dereceler elde etme imkânı oluyor ise de, sıcağın sağlık üzerinde de bazı etkileri olabilmektedir. Yaz ne kadar güzel ve fevkalade geçiyor ise de sıcak çarpması, güneş yanığı ve dehidrasyon sıcağın sır olmayan sürprizleridir. Sıcağın tesiriyle sağlığımızdan olmamak için. Ne yapmalı ve nasıl koşmalı? Egzersizin yeri ve zamanlamasını iyi yapar, doğru ekipmanı seçer ve sıvı alımına da dikkat eder isek, sorunu en basit şekliyle çözmüş oluruz.

Fotoğraf: MD, 19.05.2018-06:32 Çıralı sahili

Koşu Alanı Ve Zamanı

Şehir dışında yaşamıyor isen eğer; hafta içi günlerde, fazla tercih imkânı da olmadığından, genelde akşamın geç saatlerinde veya geceleyin kaldırım, asfalt yollar veya parklar, şanslı isen atletizm pistlerinde koşunu yapabilirsin.

Şehir dışındaki koşular ise farklıdır. Özellikle son yıllarda, yurt içi ve yurt dışındaki birçok spor organizatörü tarafından kır koşuları düzenlendiği gözlenmektedir. Hafta sonları organize edilen bu tür açık hava koşularına birçok koşucunun katılabilme şansı olmaktadır. Eğer ki ilk üçe girme gibi bir hedefi yoksa koşucunun, organizasyon komitesinin belirlediği bitirme süresini aşmamaya özen göstererek, sanki günlük antrenmanını yapar gibi, dilediği yerlerde kısa molalar vererek, bulunduğu ortamın görsel keyfini çıkartarak da koşabilmesi mümkün.

Antalya ili Kemer ilçesinde tarihi, mitolojiyi, dağları ve denizi hep birlikte kucaklayan Chimera Run koşusu da katılınması tavsiye edilecek, keyifle koşulabilir ender organizasyonlardan. 28.8 km. uzunluğunda bir patika koşusu olan bu koşu, Türkiye’nin ilk Skyrunning yarışı olma özelliğini taşıyan Mammut Tahtalı Run to Sky ‘ın altı kategorisinden birisi. 

Kaynak: http://www.tahtaliruntosky.com/tr/s/81/chimera-run.html

Chimera Run 28KÇıralı sahilden başlayıp Yanartaş, Ulupınar, Maden Koyu ve Boncuk Koyunu takiben Çıralı ‘da sona ermektedir. İlki 19 Mayıs 2018 – Cumartesi günü yapılan bu koşu sabahleyin saat 7’de başlar. 28o sıcaklıkta, temiz havada, önce Çıralı sahilinde asfalt yolda, akabinde yüksek boylu orman ağaçlarının gölgesinde taş merdivenlerden yokuş yukarı koşup varılır Yanartaş’a (antik dönemde Chimera olarak bilinir), parkurun devamında orman içinden geçip (su, meyve vb. ikram) Ulupınar kontrol noktasına yetişir , asfalt tali yoldan devamla Kumluca-Antalya karayoluna varınca Maden Koyu istikametine dönüp (kahverengi-kırmızımsı ana kayanın parçalanması ile düzleştirilmiş taş yolda, ayağının altındaki taşlar kayarak) yokuş aşağı salarsın kendini ve 30o ‘ye ulaşan sıcağın altında, dere yatağındaki kahverengi çakıllıkta koşarak varırsın (su, meyve vb. ikram) Maden Koyu kontrol noktasına, buradan da Boncuk Koyu istikametine yönelirsin, koştuğunu sandığın ancak aslında sadece yürüyebildiğin kısmen gölgeli ve makilik ve keskin-sivri uçları olan kayaç yokuşu bol bir patikada, inişli çıkışlı yedi tepeyi de geçince Çıralı Sahiline ulaşırsın ki, burada kumulda yapacağın son bir atak ile sanki çölde koşar gibi kum patikadan ilerleyerek koşuyu tamamlarsın. Finişi geçince şezlonga serilip, bir yandan güneşlenirken çayını, kahveni yudumlar veya soğuk bir şeyler yiyebilir, içebilirsin.

Fotoğraf: MD, 18.05.2018-18:35 Çıralı sahilinde Chimera Run 28K Start ve Finish alanı

Ekipman

Öncelikle başımıza şapka, banda vb. geçirmeyi unutmamalı. Uzun mesafeli koşularda başın serin tutulabilmesi için şapkanın veya bandananın ara sıra ıslatılması da gerekir. Muhakkak surette güneş gözlüğü takılmalı ve sporcular için üretilmiş açık renkli giysiler tercih edilmeli; bu tür giysiler teri dışarı çabuk atarak vücudun hava almasını sağlar. Vücudun açıkta kalan alanlarına da güneş kremi sürmek hayatı kolaylaştırır. Bunlara ilaveten hafif, hava alabilen, ayağınıza yarım ölçü büyük gelen muhakkak kaliteli bir ayakkabı olmalı.

Fotoğraf: Tahtalı Run To Sky Ekibi. 19.05.2019-11:41 Finish.

Sıvı Alımı ve Beslenme

Vücuttaki mineral dengesini sağlayabilmek için, sıcak havalarda sık aralıklarla çok su içmek gerektiği bilinmekte ise de bunu birçoğumuz hatırında tutamamaktadır. Her koşucunun gücü ve hızına göre harcadığı enerji, mineral, protein, karbonhidrat, su, oksijen miktarı da farklıdır. Maden koyuna inerken yolun kenarında yere uzanmış erkek koşucuya rastlandığında “iyi olduğunu” vurgulamış ise de, koşucuların bazen, koşu esnasında halsizlik, bilinç kaybı, nöbet gibi tatsız durumlarla da karşılaşabilecekleri bilinmektedir. Bu tür durumlarda izotonik ve mineral tuz tabletlerinin yararlı olabildiği söylenmekte, kimi koşucular su tanklarına bu tabletlerden katmaktadır.

Efor gerektiren uzun koşulara hazırlanırken, şekerli, kafeinli, yağlı ve yüksek proteinli yiyeceklere de bir sınır koymak ve bunların fazla tüketiminden sakınmak gerekir. Daha hızlı ve hafif bir koşu için, balık ve deniz ürünleri, süt ürünleri ve bol bol taze sebze ve meyve mükemmel bir yakıt desteği olacaktır. Yemek ne kadar hafif ise koşu da o kadar hafif.

Koşudan sonra kendinizi mutlaka biraz şımartmalı, havuz sefası, iyi bir banyo yada duş. Koşucu için su, yazın vazgeçilmezidir.

Tekraren, yazın su koşucunun her şeyidir, su ne kadar fazla ise o kadar iyi.

 

Chimera Run 28,8K koşusu esnasında kullanılan malzeme ve tüketilen sıvı-besin

Ekipman

Ayakkabı        : Salomon Speedcross 4

T-Shirt            : Salomon Agile Outdoor

Şort                 : active by Tschibo

Çorap              : Rossmann compression

Kolluk             : Sportive

Eldiven           : Weiider

Şapka              : Quechua

Baton              : Tschibo Trekking Poles

Sırt çantası    : Kalanji Trail Backpack 9-14 litres

Güneş kremi : Nivea

Malzeme

4 lt su (2 lt’si kontrol noktasında organizatör ikramı)

60 ml maden suyu (kontrol noktasında organizatör ikramı)

60 ml cola (kontrol noktasında organizatör ikramı)

1 limon

1 portakal (kontrol noktasında organizatör ikramı)

1 elma

Bir avuç çekirdeği çıkarılıp kıyılmış siyah-yeşil zeytin karışımı.

 

 

-/-

Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:

“Sıcak Havada Koşu ve Chimera Run 28.8 Km” başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mürşidin Demircan’a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.mursidindemircan.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir