Koşudan önce dikkat edilecek üç şey

Antrenmanlarda yapılan çalışmalar antrenmanınız ile ne kadar alakalı ise, antrenman öncesi yaptığınız şeyler de antrenmanınız ile bir o kadar alakalıdır. Bu nedenledir ki spor performansınızın düşmesini istemiyorsanız, koşmadan önce asla yapılmaması gereken şeyleri de bilmeniz gerekir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1.Alkolden uzak kalın

Ara sıra bir bardak alkolün zararı olmaz diyenler ile karşılaşılmaktadır. Ancak alkolü antrenman öncesinde veya koşudan önce tüketmek kişi için epey zararlı olabilmektedir. Alkol içtiğinizde bu alkolü vücudunuzdan atmak için böbrekler daha çok çalışır ve böylece daha fazla idrar üretilmiş olur ki bu durum dehidrasyona sebep olabilir. Diğer taraftan alkol, spor aktivitesi sırasında vücuttaki şeker, karbonhidrat, yağ ve protein gibi bileşiklerin kullanımını bozar. Yapılan çalışmalarda, alkol tüketmenin glikoz ve amino asit kullanımını azalttığından bahsedilmektedir.

En iyisi antrenmandan veya koşudan evvel alkol tüketmemek, çünkü alkol aerobik performansınızı %11 azaltacaktır. Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) alkolün, psikomotor becerileri ve atletik performansı olumsuz etkilendiğini belirtmekte ve sporcunun yarıştan en az 48 saat önce alkol almaktan kaçınmasını tavsiye etmektedir.

2.Aşırı yemeyin

Koşucular özellikle koşuya yeni başlayan kişiler “enerji dolu” koşmak isterler ve bu nedenle koşu öncesinde karbonhidrat yönünden zengin beslenmeleri gerektiğini düşünerek abartılı şekilde beslenirler. Koşuda karbonhidratların ana enerji kaynağı olduğu doğru olsa da bundan bol bol karbonhidrat yenmesi gerektiği anlamını çıkarmamalıyız.

Yağlar da çokça eleştirilmektedir. Halbuki yağlar da sağlık ve koşu performansı için zorunlu bir ihtiyaçtır. Aynı şekilde proteinler de koşmanın vücudumuzda neden olabileceği hasarı onarmaktadır.

Sadece karbonhidrat içeren diyet yemekler daha hızlı koşmanızı sağlamaz. Bu tür bir beslenme ile yarışta yada antrenmanda tükettiğinizden daha fazla kaloriyi vücudunuza ekleyecek ve kilo alacaksınız, neticede atletik performansınız bozulacaktır.

3.Tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olun

Sokakta yürüyen bir kimse, tuvalet ihtiyacı için bu dürtüsünü mutlaka eve kadar tutacak, eve gidemeyecek ise en yakın yerdeki tuvaletin arayışına girişecektir. Bir koşucu ise tamamen farklı bir tepki gösterecektir. Öncelikle mutlaka rotasına en yakın olan tuvalete koşacaktır. Yakınlarda tuvalet bulunmuyorsa farklı alternatif arayacak ve yakındaki ağaç veya tenha yeri arayacaktır. Tuvalet ihtiyacının, açık alanda hijyenik olmayan bir şekilde giderilmesi aslında tavsiyeye şayan olmasa da, birçok koşucu bu yönteme başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu tür sıkıntıların başınıza gelmemesi için, en iyisi koşuya çıkmadan önce tuvalet ihtiyacınızı gidermenizdir. Diyare durumunda ise, bu rahatsızlığınız geçene kadar antrenman veya koşudan vazgeçmek en iyi yöntemdir.

-/-

Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:

“Koşudan önce dikkat edilecek üç şey” başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mürşidin Demircan’a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.mursidindemircan.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, yazıdan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir