Mesleği Tanıtırken, O Mesleğin Mevzuatına Dikkat Etmek Gerekir Mi?

Bazen asıl savunduğumuz şeyi üçüncü kişilere aktarırken, o konuda yapılmış düzenlemeleri dikkate almadan; fotoğraf, karikatür vb. gibi görsel ifadelerle konunun aktarımına yönelebilmekte ve bu esnada mevzuattaki düzenlemeleri de dikkate almamız gerektiği göz ardı edilebilmektedir. Bu konuyu “Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği, Mesleğin icrasına ilişkin esaslar başlıklı 28.nci maddesinin 4.ncü fıkrası” ile http://aro.org.tr/ sayfasındaki fotoğraflarla ilişkilendirerek aktarabiliriz. Şöyle ki;

Turist Rehberleri Birliği tarafından yayımlanan Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin “Mesleğin icrasına ilişkin esaslar” başlıklı 28.nci maddesinin 4.ncü fıkrasında “Turist rehberliği mesleğini icra ederken turist rehberi, çalışma kartını göğüs hizasında gözle görülür şekilde taşımalıdır.” denmiştir.

Fotoğraf: http://aro.org.tr/ (erişim tarihi:23.12.2017)

 

İnternetteki binlerce sayfa, her an için yüzbinlerce kişi tarafından ziyaret edilebilir. İhtimaldir ki http://aro.org.tr/ uzantılı sayfanın da yerli ve yabancı bir çok ziyaretçisi olmaktadır. Odanın tanıtım sayfasında yer alan yukarıdaki büyük fotoğrafta hiking grubuna bir şeyler aktaran hanımefendi ile aynı görselde yer alan küçük fotoğraflarda görülen hanımefendiler, ilk bakışta grubun başındaki “turist rehberi” izlenimi vermekte sayfa ziyaretçisine. Ancak, bu görüntülerde kişilerin çalışma kartlarının (veya bu kartı anımsatan benzeri bir objenin) olmadığı görülmektedir. Meslek kuruluşları öncelikle mesleği koruyan ve kollayan örgütler olmakla, mevcut mevzuata göre meslek, turist rehberi ruhsatnamesi ve çalışma kartı olan belgeli kişiler tarafından icra edilmektedir.

ARO internet sayfasındaki bu görseller, Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliğinin 28.nci maddesi 4.ncü fıkrasındaki amacı yansıtmıyor diyebiliriz. Ancak görsel olarak güzel fotoğraflar.

 

 

 

-/-

Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:

“Mesleği Tanıtırken, O Mesleğin Mevzuatına Dikkat Etmek Gerekir Mi?” başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mürşidin Demircan’a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.mursidindemircan.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.

Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

 

Kaynakça:

Fotoğraf: http://aro.org.tr/ (erişim tarihi:23.12.2017)

Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir