İ.Ö. 2. yy.’dan Seleukosların deniz hâkimiyetini yitirmesi neticesinde Anadolu’daki kentlerin çoğu Roma ile mücadeleye girmiş, Kilikia korsanları bu kentleri desteklemiş, Pamphylia ve Doğu Liykia kıyılarındaki bazı kentler de korsanların eline geçmiştir. Anadolu’nun güney kıyılarında yaşayan bu korsanlar, Pontus kralı VI. Mithridates’in Roma ile olan mücadelesine destek vermiş ve bu dönemde Olympos, Phaselis, Korykos ve Pamphylia’da pek çok kent, korsan şefi Zeniketes tarafından zapt edilmiştir.
Makul bir ihtimale göre, Olympos İ.Ö. 104–100 yılları arasında Zeniketes’in hâkimiyetine girmiş ve Liykia Birliği’nden ayrılmıştır. Mevcut veriler değerlendirildiğinde, Olympos kenti ve civarı, İ.Ö. 78–77 yıllarına kadar yaklaşık yirmi yıl süreyle Zeniketes ya da onun akrabaları tarafından yönetilmiştir.
Strabon’a göre Zeniketes, Roma ile giriştiği savaşta yaşadığı kaleyi terk etmemiş, Servilius’a karşı Olympos Dağı’ndaki kalesini savunmuş, mücadelesini soyluca sürdürerek, tıpkı daha sonra Marcus Antonius’a karşı Ksanthosluların yapacağı gibi, gözünü açtığında gördüğü bu topraklarda, evini/kalesini yakarak ölümü seçmiştir. Zeniketes bölgenin yerlisi olmalıdır ki, Roma İmparatorluk döneminde de Zeniketes adına, Olympos ve Phaselis’te rastlanmaktadır.
Zeniketes’in kalesinin lokalizasyonu bugüne kadar tam olarak yapılamamış ise de araştırmacılara göre, Göktaş harabesi veya Musa Dağındaki harabe Zenediktes’in kalesi olabilir.
Ancak, Strabon, Zeniketes’in kalesinin “Tüm Lykia, Pamphylia ve Milyas’ı gören bir dağ üzerinde” olduğunu aktarmaktadır. Strabon’un tarif ettiği bu dağın Tahtalı Dağı olması daha manidardır.
Çünkü, Tahtalı Dağı güney yamacında, çıkılması zahmetli kayaç ve taşlık bir patikanın neticesinde, ana kaya üzerinde, sanki bir kartal yuvası imiş hissini yaşatan, lokalizasyonda Laodikia olarak adlandırılmış antik kentin harabeleri yer alır.
Deniz seviyesinden yaklaşık 1.ooo m yükseklikte yer alan Laodikia Antik Kenti harabeleri, günümüzde Antalya ili, Kemer ilçesi kırsalında, Yukarı Beycik olarak bilinen mahallin Gâvur Pazarı-Fırıncık civarında olup, dağcılık ve doğa sporları ile uğraşan sporcuların gidip görebilme şansına eriştiği ender ören yerlerinden biridir.
Doğu Liykia’nın kırsalında yer elan Laodikia Antik Kenti, M.Ö.1-2 yüzyıl arasına tarihlenmiş olup, yüzey araştırmalarına göre Roma ve Bizans dönemine ait veri içermemekte, mevcut haliyle birkaç yapı kalıntısı duvarlarının kısmen ayakta olduğu görülmektedir. Sanki anakaya ile bütünleşmiş olan harabeliğin tamamını yüksek boylu ağaçlar ve maki topluluğundan bitkiler kaplamıştır.
İhtimaldir ki, egemenlik alanı, kıyıda Phaselis ve Pamphylia içlerine kadar yayılmış olan Zeniketes, Olympos’tan gayri muhtemelen, Laodikia’da yaşamış ve belki de son savaşı burada gerçekleşmiştir.
-/-
Bu makaleden kısa alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
“Laodikia: Korsan Şefi Zeniketes’in Doğal Kalesi” başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Mürşidin Demircan’a aittir ve makale, yazarı tarafından (http://www.mursidindemircan.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
1995 yilinda uzun bir yuruyus sonrasinda LAODIKIA ya gitmistim, oyle sarp bir yamacta boyle bir antik kenti gorunce sasirmistim,yapilar, yurumesi bile zor bir yamacta cok buyuk muntazam kasilmis bloklarin harcsiz yapi teknigiyle, aralarina bir jilet girmeyecek kadar mukemmellikte ust uste konulmasiyla yapilmisti ve buyuk bir medeniyetin eseri oldugu belliydi.yani bir korsan barinagina hic benzemiyordu.ucurumun kenarindaki bir buyuk kapinin uzerindeki buyuk blokta bir aslan kabartmasi vardi ancak, 1997 de gittigimde bu blok ucurumdan asagiya dusmustu veye atilmisti.