10.07.2016 günü sabah saat 07:30’da Antalya’dan hareketle, Serik, Manavgat üzerinden Akseki istikametinde gidildi, Doruk Tesislerini müteakiben Sarıhacılar Köyü’ne saat 10:19’da varıldı.
Mahalleye ulaşıldığında ilk olarak, 300 yıllık geçmişe sahip olan Sarıhacılar Cami ziyaret edildi ve müteakiben, mahalle içinde kısa bir gezinti yapıldı.
Metruk binaların yeniden restore edilerek düğmeli ev olarak yöreye kazandırıldığının gözlendiği bu mahallenin ortasından geçen yol takip edildi, güneye Belenalan mahallesine doğru devam eden eski kervan yoluna saat 10:47 itibariyle varıldı.
Akseki parkurunun başlangıcı aslında Akseki ilçesi olmakla, ilçenin kırsal alandaki mahalleleri olan Sarıhacılar, Belenalan, Bucakalan, Büyükalan ve Dikmen’e kadar devam eder. Günümüzde parkurdaki mahalleleri (eskiden köy) birbirine bağlayan ve geçmişte Konya’ya kadar ulaştığı bilinen bu kervan yolunda yürünmüş, yolun tahrip olduğu, ancak belli yerlerde halen kullanılabilir olduğu gözlenmiştir.
Bucakalan mahallesinden sonra makilik arazide yerdeki izlerin belirsizliğinden olsa gerekir parkurun daha güneyine inildiğinden kısmen eski karayolu kısmen toprak yol takip edilerek saat 13:23’te Dikmen mahallesine ulaşıldı.
Birkaç adet yüksek boylu ağaç altında dinlenmenin haricinde, Dikmen’e kadar olan yürüyüş süresi kavurucu güneşin altında gerçekleşti. Dikmen’i diğer mahallerden farklı kılan, Kayağıl Obruğu adında 400 m uzunlukta ve -130 m derinlikte doğal oluşumun (mağaranın) bu mahalle sınırları içinde yer almasıdır. Ormanlık alan vasfındaki bu mahalle nüfusu 27 kişi olup yaklaşık 900 m yüksekliktedir. Dikmen, Antalya’ya 143 km, Akseki’ye 14 km uzaklıktadır.
Sıcaktan bitkin düşen bazı sporcular, Dikmen mahallesi konuk evi bahçesinde çardağın altında verilen öğle yemeği molasından sonra Kayağıl Obruğuna gitmekten vazgeçmekle, tırmanışa kararlı sporcular saat 14:36’da obruğa doğru hareket etmişlerdir.
İlk yamaca ulaşıldığında, tırmanış patikasındaki izlerin belirsiz oluşu ve devamlı batı yöne doğru çıkışın etkisi ile olsa gerekir, yanlış yönün tercih edildiği saat 16:29 anlaşıldı. Bulunulan noktada, bıçak sırtı gibi keskin kayalar üzerinden Dikmen vadisi izlenebiliyordu. Ancak gruptaki hevesin kırıldığı bu esnada, bir öncü doğu istikametinde yan geçmekle, kayalık ve makilik alandan ilerleyip obruğa çıkan yolun izine ulaştı. Grup bulunduğu kayalık ve sık makilik yamaçtan zorlanarak da olsa doğru olan patikaya ulaşabildi.
Güneşin altında, zorlu bir ilerlemenin etkisinden olsa gerekir, beş sporcu daha obruğa çıkmaktan vazgeçip geri dönmüş, neticede onbeş sporcu kararlılık göstererek saat 17:06’da obruğa ulaşabildi.
1200 m rakımda yer alan Kayağıl Obruğu üstü tamamen açık V tabanlı olmakla, içinde boyu 40 m’yi bulan çam çeşidinden ağaç topluluklarının bulunduğu gözlenmiştir.
Kayağıl Obruğunda çekilen fotoğraf ve videodan sonra saat 17:22’de geri dönüş için inişe geçildi. Kayalık ve kısmen çarşak olan zeminde, iniş, çıkışa göre daha kolay gerçekleşti ve Dikmen konuk evine geri dönüldüğünde saat 18:47’yi gösteriyordu.